12 Ağustos 2013 Pazartesi

WOT replaylerini YOUTUBE de yayınlamak


 Bir youtube kanalınız var ya da dailymotion fakat buraya video atmak konusunda sıkıntılarınız var, bu makale içerisinde bir video kaydı basitçe video sitesi için nasıl hazırlanır o konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Bu metni daha önceden hazırlamıştım ama WOT forumunda bahsi geçince tekrar sizlere buradan paylaşmak istedim.


İlk işimiz oyunda savaş kaydını aktif hale getirmek olmalı



Savaş kayıtlarının saklandığı klasör şu şekildedir [ C:\Games\World_of_Tanks\replays ]

başka bir yere yüklediyseniz oyunu yüklediğiniz klasörün altındaki [ \replays ] klasöründedir video kaydımız.

2. adım ise FRAPS adlı programı çalıştırmaktır. (Fraps ın resmi sitesi bu linktedir.)

Bu programı açtık ve Movies bölümüne tıklayıp ayarlarımızı yapalım



Video Capture Settings blümündeki ayarlardan kayıda başlaması için tıklamanız gereken kısayol tuşu ayarı var, standart olarak F9 ayarlı, siz onu değiştirebilirsiniz ama bence F9 olarak kalsın

fps lerden de standart olarak 30 seçilidir, bence bu da uygundur ama siz isterseniz onu düşürüp arttıradabilirsiniz. Bu saniye başına düşen kare demek, yani videonuzun akıcılığını etkileyen bir hususdur. 30 da yeterli bir rakamdır.

Half Size - Full Size, videonuzu tam ekran ya da yarım ekran olarak kaydedecektir. Full Size olarak kalsın.



Sound Capture Settings ise videonuzdaki sesleri nasıl kaydedeceğine dair ayarları içerir.

Standart gelen ayarları bozmamanızı tavsiye ederim

Fraps ımızı açtık ve ayaraldık, şimdi video kayıt işlemine geçelim.

Oyunun kendi formatında kaydettiği oyunun dosyasına tıklıyoruz. Tıklayıp açtığımızda oyun açılıyor ve maç kaydınızı izlemeye başlıyorsunuz.

Fraps adlı program bir çok video kaydedici programdan farklı olarak oyun içerisinde rahatlıkla kayıt yapmanızı sağlayan bir programdır.

Maç videonuzu izlerken F9 tuşuna tıkladığınız anda video kayıt işlemini başlatmış olursunuz.

Maçınızı izlediniz ve video bitti, kapattınız. Siz oyunu kapattığınızda video kaydıda otomatik sonlanır.FRAPS maç kaydınızı tek parça oalrak kaydedemiyor, bir kaç parçaya bölmüş olması muhtemeldir.

Videoyu kaydettiğiniz dosyayı açıp göreceğiniz üzere video süresine bağlı olarak bir kaç video olarak kaydınız bitmiştir.

Şimdi bu videoları birleştirme işlemine geçelim.

Windowsu kurduğumuzda Movie Maker adlı program da birlikte gelir eğer sisteminizde Movie Maker yüklü değilse Microsoft un sitesinden sisteminize yükleyebilirsiniz.



Resimde solda gördüğünüz gibi parça parça frapsla kaydedilmiş videoalrımız var. Bu videolardan kaydettiklerimizi seçip soldaki movie maker in ".... için buraya tıklayın" kısmına sürüklüyoruz.

Program videonuzu biraz daha açtı, sürüklerken sırasını yanlış attıysanız program içinden ayarlayabilirsiniz. Bu program ile alt yazı, giriş yazıları, akış slaytları gibi bir çok şeyi ekleyedebilirsiniz.

İşlemleri bitirdikten sonra filminizi kaydettiniz. Bu şekliyle youtubeye atabilirsiniz fakat boyutları halen yüksek olduğu için bu boyutları biraz daha düşürmekte fayda var. Aslında sisteminize yüklü olan codec lere bağlı olarak movie maker de küçük kapasitelerde kaydedebilir ama yinede bu boyutu düşürmek için ek bir program kullanmakta fayda var.

Ben bunun için Freemake Video Converter adlı programı kullanıyorum.

Bu program sayesinde videonuzu başka formatlara dönüştürebildiğiniz gibi isterseniz görüntü kalitesinde de değişikliğe gidebiliyorsunuz.

Evet bu ayarlarıda bitirdikten sonra artık videonuzu youtubeye atabilirsiniz.


Linkte Freemake Video Converter ve FRAPS mevcut. Freemake Video Converter zaten ücretsiz, FRAPS ise "registered" yani cracklenmiş diyebiliriz. İkisini de sorunsuz çalıştırabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder